2013 m. lapkričio 3 d., sekmadienis

Rašto darbų pasiūla

Atrodo, kad šiandien rašyti gali bet kas - kai šiuolaikinis žmogus vis rečiau paima į rankas plunksną ir popieriuje vedžioja raides, tekstus vis dažniau automatiškai generuoja robotai.

Užrašytas tekstas tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nuobodus. Iš tikrųjų jis kuria neįtikėčiausius vaizdinius skaitančiojo galvoje. Sipmplescrapper nuotr.
Automatiniai tekstų „rašykai" sparčiausiai plinta anglakalbėje aplinkoje, kai, tuo tarpu, lietuviškai sugeneruoti tekstai vis dar yra lengvai atpažįstami pagal savo stilių: nemokšišką žodžių ir sakinių dėliojimą, bukus vertalus ar elementarias gramatikos klaidas. Todėl kokybiškų tekstų paklausa nemažėja, nepaisant didžiulės pasiūlos.

Visomis kalbomis ir visomis temomis mus pasiekia vis daugiau įvairiausių rašto darbų. Dalis jų - profesionalūs, informatyvūs, vaizdingi bei iškalbingi, dalis - paprasti, banalūs ir skurdūs savo išršaiška. Tokią didėjančią tekstų pasiūlą lemia plačios galimybės kiekvienam rašyti bet ką. 

Dabar autoriui pakanka turėti kompiuterį ir interneto prieigą, kad jo tekstai pasiektų skaitytoją ir susilauktų įvertinimo. Besiplėtojančios technologijos ne tik kiekvienam atveria galimybes saviraiškai, bet ir leidžia skleisti daugybę klaidinančios ar netikslios informacijos.

Šalia to, ypač - internete, aptinkame vis daugiau pradedančiųjų autorių rašinių. Net ir su klaidomis parašyt tekstai gula skaitmeniniu paveldu į laikmenas ir debesis bei konkuruoja paieškos sistemose su profesionaliai atliktais rašto darbais.

Antra vertus, reiklūs teksto gurmanai, o dar dažniau - populiariųjų skaitalų apsėstieji negaili kritikos autoriams, koneveikdami kiekvieną eilutę, negailėdami griežčiausių epitetų: „nesąmonė", „banalu", „kas čia?", „plagiatas" ir panašiai. Tokiems tuščia aiškinti, jog rašymas - nuolat lavinamas įgūdis, o net ir „tobuliausiai sukaltą" tekstą galima taisyti be paliovos.

Rašantieji ir skaitantieji turėtų suvokti, jog kūryba yra procesas, kuriame kiekvienas įdeda dalį savo asmeninių išgyvenimų, saviškai perteikia požiūrius ir renkasi bei atranda naujas išraiškos formas.

Daugiau apie standartizuotus ir kūrybiškus tekstus skaitykite čia



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą